Alimentația sănătoasă este importantă la orice vârstă, dar devine cu atât mai mult cu cât ajungem la viața de la mijloc și nu numai. Pe măsură ce îmbătrânești, consumul unei alimentații sănătoase poate ajuta la îmbunătățirea gradului de acutitate mentală, la creșterea nivelului de energie și la creșterea rezistenței la boli.
Mâncarea bine poate fi, de asemenea, cheia pentru o perspectivă pozitivă și pentru a rămâne echilibrat emoțional. Dar alimentația sănătoasă nu trebuie să fie legată de dietă și sacrificiu. Mai degrabă, ar trebui să fie vorba despre o bucurie proaspătă, gustoasă, ingrediente sănătoase și mâncare în compania prietenilor și a familiei.
Indiferent de vârstă sau de obiceiurile alimentare anterioare, nu este niciodată prea târziu pentru a vă schimba dieta și pentru a îmbunătăți modul în care vă gândiți și simțiți.
Îmbunătățirea dietei dvs. acum vă poate ajuta:
- Trăiește mai mult și mai puternic. O nutriție bună poate stimula imunitatea, poate combate toxinele provocatoare de boli, ține cont de greutate și reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, diabet de tip 2, pierderi osoase și cancer. Alături de activitatea fizică, o dietă echilibrată poate contribui și la independența sporită pe măsură ce îmbătrânești.
- Îndreaptă-ți mintea. Persoanele care mănâncă fructe, legume cu frunze și pește și nuci ambalate cu acizi grași omega-3 ar putea să-și îmbunătățească concentrarea și să-și reducă riscul de boală Alzheimer. Ceaiul verde bogat în antioxidanți poate îmbunătăți, de asemenea, memoria și vigilența mentală odată cu înaintarea în vârstă.
- Simte-te mai bine. Mesele sănătoase vă pot oferi mai multă energie și vă pot ajuta să arătați mai bine, ceea ce duce la un impuls pentru starea de spirit și stima de sine. Este totul conectat – atunci când corpul tău se simte bine, te simți mai fericit în interior și în exterior.
Alimentația sănătoasă înseamnă mai mult decât o simplă mâncare
Mâncarea bine pe măsură ce îmbătrânești înseamnă mai mult decât calitatea și varietatea mâncării tale. Este vorba și despre plăcerea de a mânca, care crește atunci când o masă este împărtășită. Mâncarea cu alții poate fi la fel de importantă ca adăugarea de vitamine în dieta ta.
O atmosferă socială vă stimulează mintea, face mesele mai plăcute și vă pot ajuta să vă respectați planul alimentar sănătos.
Chiar dacă trăiești singur, poți face mesele sănătoase mai plăcute prin:
- Cumpărături cu alții. Cumpărăturile cu un prieten vă pot oferi șansa de a vă ridica fără să vă lăsați în urmă. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a împărtăși noi idei de masă și de a economisi bani la oferte cu reduceri, cum ar fi „cumpărați unul, obțineți a doua jumătate a prețului”.
- Gătit cu alții. Invitați un prieten să împărtășească responsabilitățile de gătit – unul pregătește meniul, celălalt desert, de exemplu. Gătitul cu alții poate fi o modalitate distractivă de a vă aprofunda relațiile, iar împărțirea costurilor vă poate face mai ieftin pentru amândoi.
- Facând din timpul mesei o experiență socială. Simplul act de a vorbi cu un prieten sau iubit peste masa de cină poate juca un rol important în ameliorarea stresului și stimularea stării de spirit. Adunați familia împreună împreună și rămâneți la curent cu viața tuturor. Invitați un prieten, un coleg de muncă sau un vecin peste. Vizitarea unui centru de zi pentru adulți sau înscrierea la un program de masă pentru seniori poate oferi, de asemenea, atât companie, cât și mese hrănitoare pentru adulții mai în vârstă.
Cum să creezi o dietă sănătoasă
Cheia unei alimentații sănătoase este să vă concentrați asupra alimentelor în întregime, procesate minim de care corpul dvs. are nevoie pe măsură ce îmbătrânește – alimente care să fie cât mai aproape de forma sa naturală. Corpurile noastre răspund diferit la diferite alimente, în funcție de genetică și de alți factori de sănătate, astfel că găsirea unei diete sănătoase care funcționează cel mai bine pentru tine poate fi nevoie de unele experimente. Aceste sfaturi sunt un loc bun pentru a începe:
Mănâncă o mulțime de fructe și legume. Rupeți merele și rutina de banane și mergeți la culesuri bogate în culori precum fructe de pădure sau pepeni. Vizați 2-3 porții pe zi. Când vine vorba de legume, alegeți verzi întunecate și frunze bogate în antioxidanți, precum kale, spanac și broccoli, precum și legume colorate, cum ar fi morcovii și dovleceii. Faceți legumele mai apetisante amestecându-le cu ulei de măsline, stropind cu brânză de capră sau prăjind cu usturoi sau fulgi de chili. Încercați 2-3 căni în fiecare zi.