Grăsimea este un tip de nutrienți, la fel ca proteine și carbohidrați, corpul tău are nevoie de puțină grăsime pentru energie, pentru a absorbi vitaminele și pentru a-ți proteja sănătatea inimii și creierului. Ani de zile ni s-a spus că consumul de grăsime va adăuga centimetri la nivelul taliei, va crește colesterolul și va provoca o mulțime de probleme de sănătate. Dar acum știm că nu toată grăsimea este aceeași.
Grăsimile „rele”, cum ar fi grăsimile artificiale trans și grăsimile saturate, sunt vinovate de lucrurile nesănătoase pentru care toate grăsimile au fost învinovate – creșterea în greutate, arterele înfundate, un risc crescut de anumite boli și așa mai departe. Dar grăsimile „bune”, cum ar fi grăsimile nesaturate și omega-3 au efect opus. De fapt, grăsimile sănătoase joacă un rol imens în a vă ajuta să vă gestionați starea de spirit, să rămâneți în vârful jocului mental, să luptați împotriva oboselii și chiar să vă controlați greutatea.
Înțelegând diferența dintre grăsimile bune și cele rele și cum să includeți mai multe grăsimi sănătoase în alimentația dvs., vă puteți îmbunătăți starea de spirit, vă puteți stimula energia și bunăstarea și chiar puteți pierde în greutate.
Grăsimi dietetice și colesterol
Grăsimile dietetice joacă, de asemenea, un rol major în nivelul de colesterol. Colesterolul este o substanță grasă, asemănătoare cu ceara, de care organismul trebuie să funcționeze corect. În sine și colesterolul nu este rău. Dar atunci când obțineți prea mult din aceasta, aceasta poate avea un impact negativ asupra sănătății voastre. Ca și în cazul grăsimilor alimentare, există tipuri bune și rele de colesterol.
- HDL colesterolul este tipul „bun” de colesterol găsit în sângele tău.
- Colesterolul LDL este genul „rău”.
- Cheia este să mențineți nivelul LDL scăzut și HDL ridicat, ceea ce poate proteja împotriva bolilor de inimă și accident vascular cerebral.
- În schimb, nivelurile ridicate de colesterol LDL pot înfunda arterele și HDL scăzut poate fi un marker pentru creșterea riscului cardiovascular.
În loc de cantitatea de colesterol consumat, cea mai mare influență asupra nivelului de colesterol este tipul de grăsimi pe care le consumi. Deci, în loc să numărați colesterolul, este important să ne concentrăm pe înlocuirea grăsimilor rele cu grăsimi bune.
Grăsimi nesănătoase sau „rele”
Grasimi nesaturate. Cantități mici de grăsimi trans naturale care pot fi găsite în carne și produse lactate, dar grăsimile artificiale trans sunt considerate periculoase. Acesta este cel mai rău tip de grăsime, deoarece nu numai că ridică colesterolul prost LDL, dar scade și nivelul HDL bun. Grăsimile trans artificiale pot crea, de asemenea, inflamație, care este legată de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte afecțiuni cronice și contribuie la rezistența la insulină, ceea ce crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
În SUA, FDA se ocupă să scoată în afara legii folosirea de grăsimi trans artificiale în alimente preparate comercial, dar este încă important să citiți cu atenție etichetele alimentare. Nicio cantitate de grăsimi trans artificiale nu este considerată sigură, așa că urmărește-te să o elimini din dieta ta.