Să mănânci o dietă sănătoasă nu înseamnă limitări stricte, să rămâi nerealist subțire sau să te privezi de alimentele pe care le iubești. Mai degrabă, este vorba de a te simți grozav, de a avea mai multă energie, de a-ți îmbunătăți sănătatea și de a-ți stimula starea de spirit.
Mâncarea sănătoasă nu trebuie să fie prea complicată. Dacă te simți copleșit de toate sfaturile conflictuale privind alimentația și dieta, nu ești singur. Se pare că pentru fiecare expert care vă spune că o anumită mâncare este bună pentru dvs., veți găsi o altă afirmație exact opusul. Adevărul este că, deși unele alimente specifice sau substanțe nutritive s-au dovedit a avea un efect benefic asupra stării de spirit, modelul dvs. alimentar general este cel mai important. Piatra de temelie a unei diete sănătoase ar trebui să fie înlocuirea alimentelor procesate cu alimente adevărate ori de câte ori este posibil. Mâncarea alimentelor cât mai aproape de felul în care natura a făcut-o poate face o diferență uriașă de felul în care gândești, privești și simți. Puteți căuta întotdeauna suplimente bune care vă vor ajuta să vă mențineți corpul în formă și sănătate.
Folosind aceste sfaturi simple, puteți reduce confuzia și puteți învăța cum să creați – și să vă respectați – o dietă gustoasă, variată și hrănitoare, care este la fel de bună pentru mintea dvs., precum și pentru corpul vostru.
Bazele alimentației sănătoase
În timp ce unele diete extreme pot sugera altfel, cu toții avem nevoie de un echilibru de proteine, grăsimi, carbohidrați, fibre, vitamine și minerale în dietele noastre pentru a susține un corp sănătos. Nu trebuie să elimini anumite diete din alimentația ta, ci să alegi opțiunile cele mai sănătoase din fiecare categorie.
- Proteina îți oferă energia să te ridici și să mergi – și să continui – sprijinind totodată dispoziția și funcția cognitivă. Prea multe proteine pot fi dăunătoare pentru persoanele cu boli renale, dar ultimele cercetări sugerează că mulți dintre noi avem nevoie de proteine de mai bună calitate, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Asta nu înseamnă că trebuie să mănânci mai multe produse de origine animală – o varietate de surse de proteine pe bază de plante, în fiecare zi, te pot asigura că organismul tău primește toată proteina esențială de care are nevoie. Aflați mai multe „
- Gras. Nu toată grăsimea este aceeași. În timp ce grăsimile rele vă pot distruge dieta și vă pot crește riscul de anumite boli, grăsimile bune vă protejează creierul și inima. De fapt, grăsimile sănătoase – cum ar fi omega-3s – sunt vitale pentru sănătatea dvs. fizică și emoțională. Includerea mai multă grăsime sănătoasă în dieta dvs. vă poate ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit, să vă stimulați starea de bine și chiar să vă tăiați talia. Aflați mai multe „
- Fibră. Consumul de alimente bogate în fibre alimentare (cereale, fructe, legume, nuci și fasole) vă poate ajuta să rămâneți regulat și să vă reduceți riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet. De asemenea, îți poate îmbunătăți pielea și chiar te poate ajuta să slăbești. Aflați mai multe „
- Calciu. Pe lângă faptul că duce la osteoporoză, faptul că nu obțineți suficient calciu în dieta dvs. poate contribui și la anxietate, depresie și dificultăți de somn. Oricare ar fi vârsta sau sexul dvs., este vital să includeți alimente bogate în calciu în dieta dvs., să le limitați pe cele care epuizează calciul și să obțineți suficient magneziu și vitamine D și K pentru a ajuta calciul să își facă treaba. Aflați mai multe „
- Carbohidrații sunt una dintre principalele surse de energie ale corpului tău. Dar majoritatea ar trebui să provină din carbohidrați complexi, nerefinați (legume, cereale integrale, fructe), mai degrabă decât zaharuri și carbohidrați rafinați. Reducerea pâinii albe, a produselor de patiserie, a amidonului și a zahărului poate preveni vârfurile rapide ale zahărului din sânge, fluctuațiile stării de spirit și ale energiei și o acumulare de grăsimi, în special în jurul taliei tale.
Faceți trecerea la o dietă sănătoasă
Trecerea la o dietă sănătoasă nu trebuie să fie o propunere totală sau nimic. Nu trebuie să fiți perfecti, nu trebuie să eliminați complet alimentele de care vă bucurați și nu trebuie să schimbați totul dintr-o dată – asta duce de obicei doar la înșelăciune sau renunțarea la noul dvs. plan alimentar.
O abordare mai bună este să faceți câteva mici modificări simultan. Menținerea obiectivelor modeste te poate ajuta să obții mai mult pe termen lung, fără să te simți lipsit sau copleșit de o revizuire majoră a dietei. Gândiți-vă să planificați o dietă sănătoasă ca un număr de pași mici și ușor de gestionat – cum ar fi adăugarea unei salate la dieta dvs. o dată pe zi. Pe măsură ce micile modificări devin obișnuințe, puteți continua să adăugați mai multe alegeri sănătoase.