Mâncarea atentă menține o conștientizare în timp real a alimentelor și a băuturilor pe care le introduci în corp, observând mai degrabă decât să judeci cum te face mâncarea și semnalele pe care corpul le transmite despre gust, satisfacție și plinătate. Mâncarea atentă necesită să recunoașteți și să acceptați pur și simplu sentimentele, gândurile și senzațiile corporale pe care le observați și vă puteți extinde la procesul de cumpărare, pregătire și servire a mâncării, precum și consumarea acesteia.
Pentru mulți dintre noi, viețile noastre aglomerate fac din timp niște lucruri grăbite sau ne găsim mâncând în mașina care face naveta la serviciu, la biroul din fața ecranului computerului sau parcat pe canapea, urmărind televizorul. Mâncăm fără minte, dărâmând mâncarea, indiferent dacă mai avem foame sau nu. De fapt, deseori mâncăm din alte motive decât foamea – pentru a satisface nevoile emoționale, pentru a ameliora stresul sau pentru a face față emoțiilor neplăcute, cum ar fi tristețea, anxietatea, singurătatea sau plictiseala. Mâncarea atentă este opusă acestui tip de mâncare nesănătoasă „fără minte”.
Mâncarea atentă nu înseamnă să fii perfect, să mănânci mereu lucrurile potrivite sau să nu-ți permiți niciodată să mănânci din nou. Și nu este vorba despre stabilirea unor reguli stricte pentru câte calorii puteți mânca sau ce alimente trebuie să includeți sau să evitați în dieta dvs. Mai degrabă, este vorba să vă concentrați toate simțurile și să fiți prezenți în timp ce cumpărați, gătiți, serviți și mâncați mâncarea. Deși atenția nu este destinată tuturor, mulți oameni consideră că mâncând în acest fel, chiar și pentru doar câteva mese pe săptămână, puteți deveni mai atent la corpul vostru. Acest lucru vă poate ajuta să evitați supraalimentarea și să vă ușurați să vă schimbați obiceiurile dietetice în mai bine și să vă bucurați de bunăstarea mentală și fizică îmbunătățită care vine cu o dietă mai sănătoasă.
Beneficiile alimentației minte
Acordând o atenție deosebită modului în care te simți în timp ce mănânci – textura și gusturile fiecărei guri, semnalele de foame și plinătate ale corpului tău, de felul în care alimentele îți afectează energia și dispoziția – poți învăța să savurezi atât mâncarea, cât și experiența mâncării. Fii atent la mâncarea pe care o consumi poate promova o mai bună digestie, te poate menține cu mai puține alimente și poate influența alegerile mai înțelepte despre ceea ce mănânci în viitor. Amintiți-vă că modalitățile bune de a vă reduce greutatea sunt suplimentele. De asemenea, vă poate ajuta să vă eliberați de obiceiurile nesănătoase din jurul mâncării și al alimentației.
Mâncarea cu atenție vă poate ajuta:
- Încetinește și ia o pauză din agitația zilei tale, ușurând stresul și anxietatea.
- Examinați și schimbați relația cu mâncarea – ajutându-vă, de exemplu, să observați când apelați la alimente din alte motive decât foamea.
- Obțineți o plăcere mai mare din mâncarea pe care o mâncați, în timp ce învățați să încetiniți și să apreciați mai pe deplin mesele și gustările.
- Faceți alegeri mai sănătoase despre ceea ce mâncați, concentrându-vă pe modul în care fiecare tip de mâncare vă face să vă simțiți după ce l-ați consumat.
- Îmbunătățește-ți digestia consumând mai lent.
- Simțiți-vă mai repede și mâncând mai puțină mâncare.
- Creează o legătură mai mare cu locul în care provine mâncarea, cum este produs și călătoria pe care o ai în farfurie.
- Mâncați într-un mod mai sănătos, mai echilibrat.
Cum se practică alimentația atentă
Pentru a practica mindfulness, trebuie să participați la o activitate cu conștientizare totală. În cazul mâncării atente, este important să mănânci cu toată atenția, mai degrabă decât pe „pilot automat” sau în timp ce citești, uitându-te la telefonul tău, te uiți la televizor, te uiți la o zi sau plănuiești ce faci mai târziu. Când atenția îți scade, readu-l ușor la mâncare și la experiența gătitului, a servirii și a mâncării.
Încercați să practicați mâncare atentă pentru scurte perioade de cinci minute la început și creșteți treptat de acolo. Și nu uitați: puteți începe să mâncați cu atenție atunci când vă faceți lista de cumpărături sau când navigați în meniu la un restaurant. Evaluează cu atenție fiecare element pe care îl adaugi pe lista ta sau alege din meniu.